--- Källagården ---

Vi på stuteri Lady's Holm bor på gården kallad Källagården som ligger i Ströbyn mellan Gränum och Gaslunda cirka en mil utanför bruksorten Olofström i västra Blekinge. Familjen Jonasson består av Magnus, Johanna och vår dotter Wida som är född 2006.  Vi flyttade till Källagården vintern 2005 tillsammans med vår dåvarande Sankt Bernhardshund Igor, våra tre varmblodstravare Pajas, Jackie och Evita samt katterna Alfons & Oliver. Dessa kära vänner har nu lämnat oss men deras minne är bevarat hos oss. Läs gärna mer om dessa individer under Älskad-saknad. Sedan flytten till gården har familjen vuxit en aning! 

Småskalighet

Gården 
Källagården är en liten gård som innan vår tid gått i generationer tillbaka till sent 1700-tal, där man tidigare kunnat bruka sin jord och låtit familjen leva av gårdens tillgångar. Gården har en gång i tiden blivit avstyckad och sedan har man köpt tillbaka delar av den igen så fastigehten innehåller olika betäckningar. 

I dag är Källagården en gård av småskalighet men där det ligger ett stort arbete bakom. Tanken är att bevara det våra förfäder en gång arbetat så hårt för. Detta är att till exempel att återskapa naturbeten och slåtterängar genom att röja och avverka skog och sedan låta lämpliga djur sköta om naturens behov av vård. Detta arbete påbörjades år 2006 och år 2008 köptes de första gutarna in för att hjälpa oss med naturvården genom att hålla rent från sly och annat. 
På gården finns även hästar och numera endast små shetlandsponnyer som också blivit en viktig del i naturvården. De trivs mycket bra på skogsbete och är en härdig ras som gärna går ute året om. Längre fram tänker vi att det även skall gå nötkreatur på betena samt enstaka får av köttras. 

Vi som arbetar här
Vi som arbetar här på gården är Magnus och Johanna. När vi inte jobbar på gården så arbetar Magnus på sin brors företag i Svängsta sedan över 30 år tillbaka. Där handlar det framförallt om bilar och motorer.Magnus däremot har lagt de flesta verktygen gällande bilmeckande på hyllan och arbetar nu framförallt med service. Jag har efter tjänstgjort många år inom akademin återgått till min ursprungliga profession som sjuksköterska och arbetar på Smärtrehab vid Blekingesjukhuset. 

Drömmen om en gård
Att skaffa gård var en gemensam dröm för oss båda. Att få leva nära naturen tillsammans med djur var något som var viktigt för oss. Magnus har i tidiga år arbetet på sin Morbrors gård i Ingelstad samt haft köttfår med sin farfar. Han började redan vid 10 års ålder då han avlade fram både kaniner och senare hundar (taxar). Sedan har det nog bara rullat på med kor, höns och så blev det hästar... Och det var väl det som blev vårt gemensamma ämne när vi kom och prata gård. Jag har haft häst sedan innan tonåren och hästen var stallad på en bondgård vilket gjorde att jag lärde mig om nötdjur, grisar och hästar på en och samma gång. Sedan har det nog blivit allt tydligare att min professionella bana som sjuksköterska där omvårdnaden är central visar sig vara densamma med djuren. Så jobb och fritid hänger ihop. 
Vi har båda ett stort intresse för naturen och då framförallt skogen och skogsvård. Jag har sedan barnsben intresserat mig för skogen då en av mina föräldrar arbetat med detta och äger egen skog. Däremot har Magnus tagit över det mesta av det intresset. 

/Johanna

Skogen


Arbetet med vår skog är ett viktigt projekt för oss. Arbetet innebär till stor del att återskapa de naturbeten som en gång fanns på gården. Sedan 2006 har vi framförallt  gallrat och röjt gran-och björkskog samt planterat gran. När vi flyttade till gården (2005) var inte skogen rörd på över 10 år. En av våra föräldrar hjälper oss regelbundet med vården av skogen och hans kunskap är viktig för oss att ta del av då han arbetat med skogsvård sedan unga år.
Både våra gutefår, shetlandsponnyer och linderödssvin hjälper oss i naturvården av skogen.
Vi säljer timmer, massaved och kubb efter skogens behov av vård. Försäljning har skett till både Vida Skog och Rönnås Skog.

Femtiofemårig granskog på Källagården.