-- Unghingstar --

Varje år föds någon eller några hingstföl på stuteriet. Att spara eller inte spara är den ständiga frågan som uppfödare. Att hålla hela vägen till att bli en godkänd avelshingst är som att försöka passera med kroppen genom ett nålsöga. Det krävs alltså massor av en hingst för att bli godkänd för avel, vilket regleras av reglementen och förhållningar från avelsorganisation och detta för att rasen skall bibehållas väl. Det kräver ett tränat öga att veta vad som skall sparas och sedan är det inte alldeles säkert att det räcker ändå. Det där ögat är under ständig övning och det gör det ibland lättare att de går i hingstflock under ungdomen och då ser man (ibland) hur hingstprägeln tar form och om det ens är värt att spara. Att hålla en unghingstflock har många syften och det främsta är nog ändå den sundhet och naturlighet hingsten får i att leka, busa och växa med andra hingstar. 

Våra unghingstar leds av några av våra godkända hingstar. Dagarna består i massor av lek, men även en viktig fostran från de äldre hingstarna som är ovärderlig.. De yngre växer och musklas och lär av varandra.
Vi håller flest svarta unghingstar men vi har även avblekbar skimmel och fux. I vår nuvarande flock finns två hingstar från Furunäs och resterande är födda hos oss. 

- Unghingstarna presenteras i nedstigande åldersordning -

 

** Unghingst = Ålder 1-3år.

Lord o Sigge 3år gamla

Unghingstar på Lady's Holm. På bilden 2-och 3åringar som sommarbetar hemma i år (2018).
1-åringarna går ute i skärgården. Foton nedan är från ön, åren 2015-2017.

Unghingstarnas sommarkollo på Slädö

loading...