--- Höjdpunkter från 2020---

Vi summerar året och lyfter fram årets höjdpunkter!
Vi önskar tacka de som på något sätt stöttat oss under året! Vi ser nu fram emot vad 2021 har att erbjuda. 

Januari 2020

Januari inleddes med att Wida hade fått hem sina ponnyer Simmer Dim och Nic Harmonica efter inkörning och hon började så smått få dem i träning. Vi sålde 4 unghingstar - MacCrescendo, MacEyeliner, MacAttraction och MacOmikron för kastration och inkörning. Två av dem är registerade på travet och de andra två används till hobbykörning. 
Wida startar träning av sina ponnyer på allvar.
MacCrescendo alias Bosse som såldes i januari
MacAttraction som såldes i janauri.

Februari 2020

Wida travregistrerade sina ponnyer och slutmätte dem på travet. Vi sålde ytterligare en unghingst - Cam In Mind O till vänner inom travet. Han är nu även inkörd och redo för start! Wida fortsatte sin träning inför travstart och vi började på matchning av unghingstar som skulle visas fram under våren.

Wida på travet i Tingsryd - för slutmätning
Wida taggar för travstart

Mars 2020

Corona-pandemin var ett faktum och man började ana att året inte kommer bli som planerat.
Tiden stod stilla när vi senare insåg att det mesta kommer ställas in. Wida hoppadess fortsatt på start på travet och vi får lägga ned förberedelser med hingstar då avelsvärdering ställs in. 

April 2020

I april kommer vår efterlängtade Furunäs Amaretto till Lady's Holm som vi tingat nästan ett helt år innan. Innan han anlände beslutades att han inte skulle komma själv utan med sig hade han sin fine lillebror Furunäs Allegro som vi så ärofyllt även får förvalta! Två underbara invidiver som snabbt fann sig i livet i hingstflcoken, med massa bus och lek. Än idag hänger de fortfarande ihop! Där får de nu växa i den takt de behöver och kommer visas fram när tiden är rätt. Varmt välkomna till oss A och A <3. 

Det kändes en aning att det inte blev någon avelsvärderingi april. Unghingstarna som matchades fick åter släppas ihop med de andra och fortsätta sin tillväxt. 
Sista april föddes även årets första lamm på gården. Dessa går att läsa om under fliken Källagården

Allegro och Amaretto anländer!
MacLord A som inte kunde visas vid AV i april då det blev inställt. Han godkändes senare i oktober.

Maj 2020

Maj månad fylldes av lamm och fölvak. Vad som vi sedan väntade i mitten på månaden vill vi helst glömma, men tack o lov gick det vägen. Dräktiga Ayesha blev akut sjuk och vi trodde det var livmoderomvridning och hon sändes akut till Helsingborgs djursjukhus.. Där kosntaterades total stopp i tarmen (medfött fel) och hon fick akut opereras. Hennes föl svävade mellan liv och död flertalet ggr. Efter operationen fick hon även hyperlipedimi och blev svårt sjuk. Efter ett par veckor på sjukhuset kom hon hem. Den tid som väntade var jobbbig då vi inte lämnade henne en minut själv utan övervakning då det fanns mycket stor risk för att hon skulle kasta fölet och inte klara fölningen själv. Det kom att dröja närpå 3månader innan fölet föddes. 
Sista dagen i maj månad fick vi årets två första föl! Dominique var först ut att få en svart hingst och timmarna efter fölade Carisma ett stoföl som senare visade sig vara svartskimmel till vår stora förtjusning! Innan maj var över kunde vi släppa de första grupperna på sommarbete!
Först ut var unghingstarna och sedan Alex med årets fruar!

Ayesha när hon blev så sjuk.
Unghingstarna var först på betessläpp den 29/5
Alex med årets fruar släppta på bete.
Dominique är först till att föla den 31 maj får hon ett svart hingstföl. Han är helbror till Lord som senare blir godkänd under året.
Carisma fick ett sto föl den 31/5

Juni 2020

I början på juni kunde vi släppa resten av grupperna på sommarbete och vi vinkade adjö till två fina uppfödningar. Stona NicNac Divine och May Marigold åkte till sitt nya hem där de senare körts och ridits in.
Den 8/6 föddes nästa föl och det var en avblekbar skimmelhingst undan Just dat. 
I mitten på juni lämnade vi över ägarskapet av Simmer Dim till Wida. Hon älskar sin ponny så och det var dags för henne att äga sin egen. Strax därefter nedkom 3 föl ganska tätt. Den 16/6 födde Rosalee ett skimmelsto och två dagar senare fick Rhianna en fuxhingst. Förstföderskan och vår uppfödning Nic Allure fick ett stoföl den 21/6. Midsommarhelgen fick de första fölstona komma till sommarhagen och resten gick hemma lite till. 
Innan juni var slut åkte vi på en av årets få utställningar. Jag o Wida tog med oss Nic Harmonica och Simmer Dim till ett mycket varmt Laholm och hem kom vi med klassvinst, ett guld och ett silver. 

Fina Divine säljs med Maya till samma stall utanför Norrköping.
Simmis blir Widas för alltid <3
Lille Pigge föds den 8/6. Helbror till Sigge därav smeknamnet :)
Den 16e juni föder Rosalee ett stoföl.
18/8 föder Rhianna en fuxhingst.
Allures lilla söta stoföl född 2176
Fölstona kommer på sommarbete vid sjön
Två klassvinster med egna uppfödningar i båda de gallstoklasser vi ställt upp i under året.

Juli 2020

I början på juli släppte vi de senare fölstona på sommarbete med de andra, Wida fortsatte träna Simmis för start men travet beslutade att ställa in alla tävlningar. Juli månad fortsatte med fölvak och den 16/7 fick Jappa sitt efterlängatde stoföl. Juli bestod mest i att se över djur på beten och fölvaka. Vi började också förbereda alla treåringar som skulle premieras (ston som hingstar).

Stona som fölade sent i juni fick komma till flcoken,
Wida o Simmis sliter med träningen men får ge upp att kunna starta då allt stänger ned pga Corona.
Föl nr 7 föds i juli! Mamma är Japonica och Pappa Yaght.

Augusti 2020

I augusti var det dags för första 3-årsstoet att premieras och veckan innan så insåg vi att Ayesha fortfarande inte hade fölat och restriktionerna för Corona var att endast 2 personer fick följa med på premiering. Det innebar att Magnus och Wida åkte själva med Nic Shielda till Norra Ljunga och hem kom de med diplom, avelsvärde GI och fin kritik! 
Ayesha fick äntligen sitt föl och alllt gick väl. Vi kunde äntligen pusta ut!
Corona styrde även avelsvärderingen för hingstar och vi fick tänka om vilka som skulle följa med. Vi började matcha 3 stycken treåringar med förhoppning om att kunna ta med två av dem. 

Det lilla miraklet föds i augusti efter alla motgångar!
Nic Shielda erhåller avelsdiplom!
Matchning av hingstar börjar på allvar i augusti vilket senare resulterar i godkända hingstar!

September 2020

Vi premierade ytterligare två treårsston i Vara. Det blev ytterligare ett diplom och en klass I.
En uppfödnings som vi sålt året innna premierades även och erhöll godkänt körprov vilket vi gladdes åt. 
Hela september innebar intensiv träning och förberedelse av våra treåringar. Först både ston -och unghinsgtar. När stona var visade så intensifierades träningn av hingstarna. Sista veckan beslutades att två skulle med och en fick strykas och visas senare. Han behövde mer tid.

Klass I för NicAliyah!
Avelsdiplom för April Sunica
Bröderna som ständigt gjorde upp under tiden vi matchade fram dem för AV. Till slut visades ändast en av dem fram. Den andre planeras visas våren 2021.

Oktober 2020

Var minut ägnades till hingstarna som skulle visas och den 3/10 var det dags. Vi hade med oss två uppfödningar och en ytterligare uppfödning var anmäld och skulle visas fram av Stuteri Kölnäs. 
Min fina Wida som hjälpt mig så att träna och åter träna, likaså Sophia som ställt upp i vårt och torrt fick stanna hemma pga restriktioner för Corona. Endast 2 personer/hingst och vi var redan fulltecknade. Resten är historia. Vi kunde inte för vår värld drömma om det som skulle komma att hända. Vi ville ju tro på dessa tre hingstar men vi har vacklat, velat och funderat. Vi har övat, tränat, gett upp och börjat om igen. Vi har fött, vägt, mätt, och övat lite till. Vi bestämde oss för att vi måste tro på dem, men vi är de största kritikerna av våra egna uppfödningar. En god vän frågade mig veckan innan om jag trodde de hade en chans...mitt svar var; jag måste tro på dem, annars kan jag inte lägga ned det jobbet vi gör. 
När de tre var visade i ringen och den ena efter den andra i ringen får poängraden uppläst så hinner jag tänka - det är tack och adjö för oss med, men nej jag måste stå rak och tro på dem! Så först går MacLord A vidare...... sedan går MacLyric vidare..... jag tror inte det är sant och när Magnus går fram med MacQuince så koncenterar jag mig att få höra poängraden då alla kan inte gå vidare. Nämnden tystnar en stund.... och säger välkommen tillbaka! Jag ser Magnus förvåning att även han måste hört fel. ALLA TRE vidare! ALLA TRE! Det kan inte vara möjligt. Jag ville stanna tiden där och då! Jag ville inte göra mer utan bara åka hem, njuta av att de ville se VÅRA hingstar igen. 
När vi står utanför veterinären så tänkte jag att det kommer falla på detta, de kommer hitta ngt som inte jag sett och de kommer inte bli godkända. När vi visade dem igen för nämnden så tror jag aldrig jag varit så fokuserad i hela mitt liv. Jag vågade inte snegla på nämnden.... förutom när jag såg att Quinces trav blev nästan så bra som vi övat här hemma och jag ser deras förnöjda ansikten. Kanske, kanske kan det gå vägen! Väntan var så lång och tiden känns som en evighet och det enda jag tänkte var -stanna tiden! Vad som än händer så kom vi så här långt! Tänk, lilla vi har tre uppfödningar de velat bedöma igen. 
När tiden var inne och MacLyric kallas främst i ringen så kommer tårarna, När MacQuince går 4a och MacLord 6a så vill jag bara höra allt nämnde har att säga. Vad var det som vi gjorde rätt?!
När Lord kommer fram till prisbordet som vår tredje uppfödning godkänd för dagen och ordförande säger att det är Lady's Holms dag och grattis till era uppfödarframgångar så känns det så overkligt. Ett så stort minne som vi alltid kommer bevara!

Veckan efter avelsvärderingen för hingstar åkte vi på en efterlängtad utställning i Långasjö. Med oss hade vi 4 fina ston. Våra två treårsston som erhöll 41 och 39p samt två gallston där både fick guld och gick 1a och 2a i gallstoklassen. Det är vi mycket förnöjda med!
 

En helt magisk stund med 3 godkända uppfödningar!
AV Shetlandsponnyhingstar Grevagården 3/10
Utställning Långasjö 10/10: Domare Alf Johansson. Visare Wida Jonasson. 3/4 guld med klassvinst för Chorus Girl och fina 42p!

November 2020

I november plockade vi hem de flesta flockarna från betena. 
Wida fick tävla i Sveaska Hästavelsförbundets visningsklass digitalt. Hon lånade väninnans paddock och russto och med över 50 i klassen kammade hon hem en tredje plats!
Wida startar en YouTube-kanal för Lady's Holm. "Lady's holm Shetland Pony Stud".

Wida med russtoet Idunn 4200 - BRONS i Sverige i visa häst vid hand (ålder 12-17år)

December 2020

Sista månaden på året och vi levde än på glädjen över våra uppföldningars framgångar.
Vi sålde ytterligare två unghinsgtar som inte var hingstämnen utan de skall kastreras och köras in för ett framtida liv som fina valacker. Vi fick därmed säga adjö till MacBuffay och MacVigevano. Därmed har vi 10 hingstar i vår hingstflock där tre är godkända och resterande sju planeras visas fram om de växer och fortsätter frodas i den riktning vi hoppas. 
Tidningen Shetlandsponnyn publicerades och vi är stolta att våra tre nygodkända uppfödingar fanns med på uppslaget med kommentaren; "En särdeles fin årgång" "Stuteri Lady's Holm kammade hem full pott".

MacBuffay säljs december 2020
Shetlandsponnyn Nr 4 2020

           Tack för i år och
    en önskan om ett gott 2021!

Triss i lady's Holm - våra yngsta föl (samtliga ston)

-- Minnen --