--- Gutefår ---

Källagårdens uppfödning av certifierade gutefår anslutna till genbank

"Gothus sum, cave cornua"
(Jag är gute, akta dig för hornen) 


Våra Gotlänska Utegångsfår (GUTE) går ute året om, som rasen är gjord för och lamningen sker optimalt utomhus, men tackan stallas upp vid behov. De första dygnen efter lamning brukar tacka och lamm däremot vara under uppsikt inomhus. Samtliga gutar är vana att gå i blandade besättningar och vana vid mänskliga händer. Alla gutar har en speciell plats för oss och hanteras efter personligt behov. 

Gården har i nuläget (februari 2019) 58 vuxna gutar .Vi leasar även ut avelsbaggar så de är på station under oktober-april och kommer sedan tillbaka för sommarbete hemma.
Vår ambition är att sälja rastypiska och harmoniska avelsdjur till seriöst avelsarbete. Varje år sparar vi några gutar för att kunna se avelsresultat och för att få hjälp med våra naturbeten. Vi har fått ett extra intresse i att spara bagglamm vi tror på och sedan visa fram dem vid 18 månader och förhoppningsvis få dem godkända och sedan sälja dem som godkända G--baggar. 
Under höst och vår annonserar vi ut gutar som är till salu! Se gärna under Till salu.

Vår aveslinriktning är att få fram sunda gutar med bra lynne. Vi lägger stor vikt vid harmoniska baggar och goda modersegenskaper hos en tacka. Vi började en gång med mörka färger i vår besättning och har en förkärlek till dessa. Vi har sedan under några år lyft in gamla färger som behöver bevaras, som vitskäck med rödgen och svart med gulmage.

Produktionsplats - SE 088220

Våra gutefår har intyg på:
Godkänd härstamning (certifiering)
Genbankanslutning
G-märkta avelsbaggar
Maedi Visna-fria (M3-status)
Tillhör SvDHV's Fårhälsoprogram 
Blå-tungevaccination
Registrerade i Elitlamm avel