Unghingstar - Young Colts

Varje år föds någon eller några hingstföl på stuteriet. Att spara eller inte spara är den ständiga frågan som uppfödare. Att hålla hela vägen till att bli en godkänd avelshingst är som att försöka passera ett nålsöga med kroppen.... Det krävs alltså massor av en hingst. Det finns massor av regler och förhållningar från avelsorganisation och detta är ju för att rasen skall vara hållbar. Det kräver alltså ett tränat öga att veta vad som skall sparas och sedan är det inte alldeles säkert att det räcker ändå. Sedan skall och kan inte alla bli avelsdjur och det finns mycket annat i  ett hästliv at göra.

Just nu har vi 13 individer, varav sex stycken är 1år. Flera av dem är till salu. Om någon av dem kommer visas vid avelsvärdering får tiden utvisa. Vi planerar dock spara 3 av dem i nuläget. På sommaren går de oftast i den Blekingska skärgården på sommarbete med andra shetlandshingstar. Dagarna består i massor av lek och äta gräs så klart. De växer och musklas och lär av varandra.
Det är många svarta unghingstar men vi har även två individer som är svartskäck, en avblekbar skimmel, en fux och en rödskimmelskäck. 

** Unghingst = Ålder 1-3år.

Unghingstar på Lady's Holm. På bilden 2-och 3åringar som sommarbetar hemma i år (2018).
1-åringarna går ute i skärgården. Foton nedan är från ön, åren 2015-2017.

Unghingstarnas sommarkollo på Slädö

loading...